Necati Özkan ve Seçim Zamanı

6 Nisan 2015 Pazartesi

Seçmen "Rejim için Sandık Başına" gidecek!

7 Haziran’da asıl olarak sistem değişikliğinin oylanacağı; ekonomi, sosyal politikalar gibi faktörlerin tali planda kalacağı değerlendirmelerine katılıyor musunuz? 
Bu seçimler muhtemelen bizim 1946 seçimlerinden bu yana gördüğümüz, göreceğimiz en kritik seçimlerden biri olacak. Çünkü bugüne kadar genellikle "hangi heyetin ülkeyi yöneteceğine ilişkin" bir karar veriyordu seçmenler. Ama bu kez "hangi sistemin ya da rejimin bundan sonra bu ülkeyi yöneteceğine ilişkin" bir karar verecekler. 
Ekonomi çok önemli bir etkendir. Etkisi azalmayacaktır ama, bu seçimde seçmenlerin ağırlıklı bölümü gündelik çıkarları için değil, rejim için sandık başına gidecekler!
Özellikle AKP’nin karşısında konumlanan seçmenlerin hemen tamamı "rejim için sandık başına" gidecek. Ekonomi ve diğer konular ikinci planda olacak gibi görünüyor.
DÜŞMAN CEPHESİNE ALEVİLER DE DÂHİL EDİLDİ
Saldırılarla ilgili AKP cephesinden gelen ‘radikal Aleviler’ vurgusunu nasıl okuyorsunuz? Bu vurgu aynı zamanda AKP’nin Alevilerden oy alma beklentisinin/ hedefinin olmadığını mı gösteriyor? 
Eğer savaş stratejisi izliyorsanız ve korkuyu kullanıyorsanız mutlaka düşmana ihtiyacınız var. AKP’nin bütün seçim kampanyalarına baktığımız zaman hemen her seçimde bir düşman yarattığını ve kampanyasını onun üzerine yoğunlaştırdığını görürsünüz. 
Örneğin yerel seçimlerde paraleller düşmandı, ya da 2007’de cumhurbaşkanının eşinin başörtülü olmasına izin vermeyen laikçiler ya da Kemalistler düşmandı vs. Bu sefer de görünen o ki “paralel yapı” ile ilgili savaşta gelinen nokta kimseyi ikna etmiyor... Ya da kısa vadede sonuç alınabilecek bir şey gözükmüyor. Dolayısıyla düşman parantezini genişletmiş oluyor. Bu düşmanlardan biri de toplumsal barışın ve rejimin sigortası olan Aleviler olacak gibi gözüküyor. 
AKP, Alevi çalıştayları, açılımları yaptı biliyorsunuz. Bence elde ettikleri sonucun ihmal edilebilir bir sonuç olduğunu gördüler. O nedenle muhtemelen, Alevilerden gelecek oydan vazgeçip, var olan çekirdek seçmenleri ve onun etrafındaki diğer seçmenlerdeki erimeyi durdurabilecek bir konsolidasyon stratejisi uyguluyorlar. 
6 Nisan 2015 - Evrensel Gazetesi'nden Serpil İlgün ile röportajdan...

Hiç yorum yok: