Necati Özkan ve Seçim Zamanı

9 Nisan 2015 Perşembe

HDP listesi : United Colors of Turkey


Aylardır konuşulan “HDP seçimlere parti olarak girme riskini gerçekten göze alacak mı? Yoksa son anda vazgeçip yine bağımsız adaylara mı yönelecek?” tartışmaları artık geride kaldı. HDP aday listesi, gerek kadın sayısı bakımından, gerekse çeşitli etnik ve siyasi kökenlerden gelen isimlerden oluşması bakımından bu seçimlerin en cesur ve renkli listesi.

HDP aday belirlerken sadece kendi seçmen tabanını koruma iradesi sergilemekle kalmadı, rekabet ettiği diğer siyasi partilerin çekirdek seçmen kitleleri ile de ilgilendiğini gösterdi. Leyla Zana ve Abdullah Öcalan’ın yeğeni başta olmak üzere Kürt siyasi hareketinin anlamlı isimleri listelerde yerlerini korurlarken, muhafazakar siyasetin, özgürlükçü sol ve sosyalist sol siyasetin çeşitli isimleri de listelerde kendilerine yer buldu. Alevi, Ezidi ve Ermeni temsilciler ile LGBT adaylar da HDP listelerinin diğer önemli renklerini oluşturdular.

Her ne kadar en renkli ve en cesur listeyi oluşturmuş olursa olsun HDP, dünyadaki hiç bir gerçek demokraside görülmeyen % 10’luk adaletsiz barajı aşabilmek için her zamankinden daha çok çalışmak zorunda. Bu seçimlerde HDP’nin alacağı oy, sadece kendi partisi için değil, ülkenin bugünü ve yakın geleceği için de stratejik önemde.

Radikal, 9 Nisan 2015

Hiç yorum yok: