Necati Özkan ve Seçim Zamanı

29 Ekim 2012 Pazartesi

Sandy Kasırgası Obama'yı vuracak mı?

Obama ve Romney'in uzun yarışı 6 Kasım'da bitecek.
Amerikan Başkanlık seçimlerine bir hafta kadar bir süre kaldı. Ve Amerika'nın doğu eyaletlerini vuran Sandy Kasırgası dünden itibaren etkili olmaya başladı. Obama önce Amerikan Doğal Afetler Merkezi yetkilileri ile bir acil durum toplantısı yaptı. Ardından da kampanyasına ara vererek Washington'a döndü.

Seçimleri iyi takip eden herkes bilir ki, hava durumu tüm Dünya demokrasilerinde seçim sonuçları üzerinde sürpriz etkiler yapabilir. Örneğin Türkiye'de kış şartlarında yapılan seçimlerden iktidar partileri hep zararlı çıkmıştır. Amerikan seçimlerinde ise, kasırgaların etkisi her demokrasiden daha derin olabiliyor.

Başkanlık seçimlerinin muhtemel sonuçları ile ilgili hergün, her saat bir başka kamuoyu yoklaması sonucu yayınlanıyor. Örnegin dün yayınlanan IPSOS anketinde Obama'nın ülke genelindeki oyları % 49 iken, Romney %46'da gözüküyor. Bununla birlikte Romney'nin başabaş olduğunu ve hatta Obama'yı geçtiğini iddia eden şirketler de var.

Obama'nın başabaş eyaletlerden Florida'da yapmakta olduğu kampanya gezisini yarıda keserek Washington'a dönmesi herhalde Sandy Kasırgası'nın muhtemel negatif etkileri yüzündendir.

Kasırganın şiddeti ve hayatın akışına etkilerini her an öğrenmeye devam edeceğiz ama, biz burada kasırganın etkisiyle ortaya çıkabileceğini öngördüğümüz 4 muhtemel sonucu yazalım:

a. Romney toplam oylarda, Obama süper delegelerde kazanır:

6 Ekim'de yapılan ilk Debate'ten sonra Obama'nın önde giden konumu sarsılmıştı. O tarihten sonra Romney arayı hızla kapattı. Bugünlerde ya önde veya arada fark kalmadı gibi. Buna rağmen bütün araştırmalar nerdeyse aynı sonucu işaret ediyor:

Romney toplam oylarda öne geçse bile, Obama 'Mavi Eyaletler'den çıkaracağı süper delegelere bazı ortadaki eyaletleri de katarak 2. dönem Başkanlığı kazanacak.

Eğer bu durum gerçekleşirse, Amerikan seçim tarihindeki 5. örnek vaka olmakla kalmayacak, Demokratlar  2000 yılının intikamını da almış olacaklar.

b. Her iki adayın eşit delegede kalması ve seçimlerin düğümlenmesi

Her iki aday da 296 süper delege kazanırsa yarış pata olacak demektir. Amerikan tarihinde daha önce bu olasılık hiç gerçekleşmemiş. Ama bu kez bu ihtimal hiç de zayıf bir ihtimal değil!

Eğer bu ihtimal gerçekleşirse ABD'yi çok büyük bir kaos bekliyor olacak. Çünkü bu durumda Temsilciler Meclisi başkanı seçecek, Senato da başkan yardımcısını!

Temsilciler Meclisi'nde çoğunluk Cumhuriyetçi olacağından başkan olarak Mitt Romney'i, Senato'daki  çoğunluğun ise Demokrat olmasından dolayı başkan yardımcısı olarak Joe Biden'ı seçmesi gibi bir absürd durum mümkün olabilecek. Ondan sonrası tufan.


Pazar günü ABD'nin doğu kıyısını vurmaya başlayan Sandy, Obama'yı da vuracak mı?

c. Tüm beklentileri tepetaklak edecek iki sürpriz etken

Mitt Romney, baştan beri parlak bir aday olmayı başaramadı. Heyecan yaratmayı beceremedi. 6 Ekim Debate'i Romney'nin kampanya boyunca parladığı en önemli andı.

Ama, bu hafta iki olay Romney'nin kazanma olasılığını yükseltebilir:

Biri bu hafta açıklanacak olan işsizlik oranları. Eğer ABD'de işsizlik oranı % 8'in üzerine çıkarsa Obama'nın durumu sarsılabilir.

Diğeri ise Sandy Kasırgası. Eğer Obama yönetimi Sandy Kasırgası'nın muhtemel etkilerine müdahale etme konusunda zaman kaybederse Romney'e hakedilmemiş bir zafer ikram edebilir.

Bakalım Sandy kimi vuracak? Obama'yı mı, Romney'i mi?

d. Senato'da Cumhuriyetçi çoğunluk ihtimali ve rejim kaosu

Mevcut Senato'da Demokratlar 100 sandalyenin 53'üne sahip. Obama Temsilciler Meclisi'nde zorlansa da Senato'daki Demokrat çoğunluk sayesinde iş yapabiliyor. Zayıf bir olasılık olsa da, bu seçimden Cumhuriyetçiler'in senatoda çoğunluğu ele geçirmeleri veya eşitliği sağlamaları ihtimali var.

Bu ise ABD yönetimi için tam anlamıyla bir kaos demek olacak. Zaten ilk döneminde eli kolu bağlanmış olan Obama 2. döneminde, Cumhuriyetçilerin blokajı nedeniyle hiç bir iş yapamayacak.

Tüm bu ihtimallerden hangisinin gerçek olacağı 6 Kasım akşamı belli olacak. Biz de önümüzdeki hafta boyunca Washington'dan sizlere anında analizler aktaracağız.

Hiç yorum yok: