Necati Özkan ve Seçim Zamanı

26 Ekim 2012 Cuma

Obama'nın 2. dönemi geliyor!

6 Kasım'da yapılacak ABD Başkanlık seçimleri için son düzlüğe girildi.

Pek çok kamuoyu araştırması, Demokrat Partili Başkan Barrack Obama ile Cumhuriyetçi aday Vali Mitt Romney arasındaki yarışın bir birine çok yakın olduğunu gösteriyor.

Obama ile Romney arasındaki yarışta, ilk Debate'ten sonra yayınlanan bazı anketler Mitt Romney'nin öne geçtiğini bile iddia etti. Ama 16 Ekim'de yapılan ikinci Debate'de Obama durumu eşitledi:


Ardından, 22 Ekim'de gerçekleştirilen üçüncü Debate ile de Mitt Romney karşısında psikolojik ve entellektüel üstünlüğü yeniden ele geçirdi. Üçüncü Debate ile iki adayın dış politika konusunda birbirlerinden kalın çizgilerle ayrılmadıkları ortaya çıkmış olsa da, Mitt Romney'in dış politikada daha bir fırın dolusu ekmek yemeye ihtiyacı olduğu anlaşıldı.



Henüz 2 hafta kadar zaman olsa da, bu seçimleri Obama'nın alacağını tahmin ediyoruz. İki adayın oyları birbirine çok yakın gözükse de (Halen çeşitli araştırmalara göre oylar arasındaki fark, bazen biri bazen diğeri lehine %1 veya % 1.5 gibi gözüküyor), Obama'nın Mitt Romney'den çok daha şanslı olduğunu düşünüyoruz.

Neden böyle düşünüyoruz?

Çünkü, bize göre her ne kadar 'FORWARD' gibi sıradan bir mesajla, geleneksel bir iktidar kampanyası yapmış olsa da Obama'nın, özellikle süper delege hesabında akıllı bir yol izlediğini kabul etmemiz gerek. Bazı hesaplamalara göre Obama, bugün itibariyle 237 süper delegeyi garantilemiş görünüyor. 34 delegede ise dikkate değer bir şekilde önde.

Romney'nin garantilediği süper delege sayısı ise 191'de kalmış görünüyor.

Her iki aday şu anda daha çok 76 delegenin seçileceği Iowa, New Hampshire, Virginia, Colorado, Florida, North Carolina eyaletleri için çarpışıyorlar. Bu eyaletlerde durum tam anlamıyla başabaş görünüyor.

Özetle Obama'nın ikinci dönemi kazanacağını ilk ilan edenlerden biri olarak, Obama'nın ikinci döneminde, ilk döneminde yapamadıklarını yapabilmesini ve gerçekten iktidar olmasını umuyoruz. Umarız karşısındaki güçlü Cumhuriyetçi direniş blokunu bertaraf eder . Ve daha yaşanılır bir dünyanın inşasında adım atabilir. Bizce, Obama'nın kazanması Türkiye'nin de lehine!

Obama'nın birinci dönemi için seçimden 1.5 yıl önce, 2007 Mayıs'ında böylesi bir tahmin de bulunmuş ve utanmamıştık. Umarız bu kez de utanmayız.

Hiç yorum yok: