Necati Özkan ve Seçim Zamanı

7 Ekim 2012 Pazar

Romney ilk raundu kazandı

ABD'de 1960'lardan bu yana yapılan her başkanlık kampanyasının artık gelenekselleşen bir ritüeli var:  Başkanlık Debate'leri (Yarışan adayların TV'de canlı yayında münazara şeklinde tartışmaları). Bu gelenek Kennedy ile Nixon'ın yarıştığı 1960 Başkanlık Seçimleri'nden beri yapılıyor.

Genel olarak Başkan adayları 3 defa, Başkan Yardımcısı adayları ise 1 defa TV'de canlı yayında, eşit şartlarda ve eşit sürelerde karşılaşıyorlar.

Bu kampanyada Obama ve Romney ilk kez 4 Ekim Perşembe akşamı TV'de canlı yayında kapıştılar.  Bu ilk Debate iç politika ile sınırlıydı. Pek çok eleştirmen, bu ilk tartışmanın açık ara galibinin Romney olduğunda hemfikir.

Zaten aşağıdaki filmi izlediğinizde, Obama'nın entellektüel bir eda ile ve retorikle uğraştığını görüyorsunuz. 1.5 saat süren Debate boyunca Obama neredeyse salonda yok gibi davranıyor; Romney'in tarzından ve enerjisinden etkilenmiş bir psikolojide konuşuyor. Romney ise, daha dinamik, dersine iyi çalışmış ve göreve hazır bir görüntü veriyor.

Obama ve Romney arasında yapılacak olan 2. Debate 16 Ekim'de, sonuncusu ile 22 Ekim'de gerçekleşecek. Başkan yardımcıları ise 11 Ekim'de karşılaşacaklar.


Biz de ülkemizdeki liderlerden önümüzdeki seçimlerde buna benzer canlı TV karşılaşmalarında fikirlerini seçmenle paylaşabilme cesareti diliyoruz. 

Hiç yorum yok: