Necati Özkan ve Seçim Zamanı

12 Kasım 2012 Pazartesi

Obama 2. kez kazanmaya çok yakın!


18 aydır devam eden mücadele 6 Kasım'da sona eriyor.

6 Kasım'da yapılacak ABD Başkanlık seçimleri için son düzlüğe girildi.

Pek çok kamuoyu araştırması, Demokrat Partili Başkan Barrack Obama ile Cumhuriyetçi aday Vali Mitt Romney arasındaki yarışın bir birine çok yakın olduğunu gösteriyor.Örneğin, en son yayınlanan IPSOS anketinde Obama'nın ülke genelindeki oyları % 49 iken, Romney %46'da gözüküyor. Bununla birlikte Romney'nin başabaş olduğunu ve hatta Obama'yı geçtiğini iddia eden şirketler de var.

TV’lerde yayınlanan münazalara yarışı çok etkiledi.

Obama ile Romney arasındaki yarışta, 6 Ekimde TV’de canlı yayınlanan ilk Debate'ten sonra yayınlanan pek çok saygın araştırma şirketi Mitt Romney'nin öne geçtiğini bile iddia etti. Ama 16 Ekim'de yapılan ikinci Debate'de Obama durumu eşitledi.

Obama, 22 Ekim'de gerçekleştirilen üçüncü Debate ile de Mitt Romney karşısında psikolojik ve entellektüel üstünlüğü yeniden ele geçirdi. Üçüncü Debate ile iki adayın dış politika konusunda birbirlerinden kalın çizgilerle ayrılmadıkları ortaya çıkmış olsa da, Mitt Romney'in dış politikada daha bir fırın dolusu ekmek yemeye ihtiyacı olduğu anlaşıldı.

Yarışın bitişine saatler kala, yorumcular ve araştırmacılar çoğunlukla Obama'nın 2. kez başkan olacağı alacağını tahmin ediyor. İki adayın anketlere yansıyan oyları birbirine çok yakın gözükse de (Bugün yayınlanan bazı araştırmalara göre oylar arasındaki fark, bazen biri bazen diğeri lehine %1 veya % 0, 5 gibi gözüküyor), Obama'nın Mitt Romney'den çok daha şanslı olduğunu düşünülüyor.

Neden böyle düşünülüyor?

Çünkü, her ne kadar 'FORWARD' (İleri) gibi sıradan bir mesajla, geleneksel bir iktidar kampanyası yapmış olsa da, Obama'nın özellikle süper delege hesabında akıllı bir yol izlediğini kabul ediliyor. Bazı hesaplamalara göre Obama, bugün itibariyle 250 civarında süper delegeyi garantilemiş görünüyor. 34 delegede ise dikkate değer bir şekilde önde.

Belive in Amerika (Amerika’ya inanın!) mesajıyla kampanya yapan Romney'nin garantilediği süper delege sayısı ise 205'de kalmış görünüyor. Her iki aday şu anda daha çok 76 delegenin seçileceği Iowa, New Hampshire, Virginia, Colorado, Florida, North Carolina eyaletleri için çarpışıyorlar. Bu eyaletlerde durum tam anlamıyla başabaş görünüyor.

Bu uzun soluklu yarışın sonucu Salı akşam saatlerinde belli olacak. Biz de önümüzdeki bir kaç gün boyunca New York ve Washington'dan sizlere en taze analizleri aktaracağız.

(Milliyet Gazetesi için yazdığımız 4 Kasım 2012 tarihli makaleden)

Hiç yorum yok: