Necati Özkan ve Seçim Zamanı

31 Ocak 2012 Salı

Florida'da Bugün Ne Olacak?

6 Kasım'da Amerikan Başkanlık Seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'nin adayı olabilmek için yarışan 4 aday adayı, bugün Florida'da kapışacaklar. Florida'da bugün yapılacak olan önseçim, Cumhuriyetçi yarışın önde giden iki isminin, yani Mitt Romney ile Newt Gingrich'in kaderlerini netleştirecek.

Bugüne kadar yapılan önseçimlerde algı olarak Mitt Romney'in daha ilerde olduğu sanılsa da, gerçek durum tam olarak öğle değil. Toplam delege desteği açısından Newt Gingrich'in şimdilik bir delege fazlasına sahip.

Cumhuriyetçi Parti'nin resmi sitesinden aldığım aşağıdaki tablo, yarışa devam etmekte olan dört adayın resmen sahip oldukları delege desteğini gösteriyor. Gingrich toplamda 26 delegenin desteğine sahipken, Romney 25, Paul 10 ve Santorum 8 delegedeler. Ama bu durum bugün altüst olabilir.
Cumhuriyetçi Parti aday adaylarının mevcut delege desteği...
(Pledged Delegates: Önseçimlerden kazanılan delegeler. Unpledged Delegates : Partinin daimi delegeleri)

Florida önseçimleri iki nedenle önemli kabul ediliyor:

1. Diğer eyaletlerden farklı olarak Florida'daki ön seçimlerde Demokratlar veya Bağımsızlar oy kullanamıyor. Dolayısıyla bu eyaletteki önseçim, doğrudan Cumhuriyetçi seçmenin nabzının sandığa yansıması anlamına geliyor.

2. Florida önseçimlerinde toplam 50 kurultay delegesi belirlenecek. Bir başka anlatımla, Florida önseçimleri, şimdiye kadar önseçim yapılan Iowa, Massachusetts ve South Carolina'nın toplamı kadar önemli. 50 ve üstü delege çıkaran eyalet sayısının 5'i geçmediği dikkate de alındığında Florida'nın önemi daha iyi anlaşılıyor.

Obama'ya karşı yarışacak olan Cumhuriyetçi adayın, 2.286 kurultay delegesinden 1.144'ünü garanti etmesi gerekiyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre Romney, Florida'da Gingrich'ten 11 puan önde. Ama yine de sürprizler söz konusu olabilir. Bakalım bu yarış bugün hangi adayın lehine sonuçlanacak.

Hiç yorum yok: