Necati Özkan ve Seçim Zamanı

4 Ocak 2012 Çarşamba

Cumhuriyetçi Parti'de 8 Oyluk Zafer!

Amerikan Başkanlık seçimlerinin önemli kilometre taşlarından biri dün arkada kaldı. Tarih boyunca her iki parti içindeki önseçimlerin kaderini bir şekilde belirlemiş olan Iowa Kongresi'ni erken açıklama yapıp zaferini erken ilan eden Rick Santorum değil, Mitt Romney kazandı. Açıklanan kesin sonuçlara göre Mitt Romney % 24.5, Rick Santorum % 24.5 ve Ron Paul % 21.5 oranında oy alarak yarışın ilk 3 oyuncusu olduklarını kanıtladılar. Pek çok araştırmada, pek çok eyalette önlerde görünen Newt Gingrich, Iowa'da ancak 4. olabildi.

Romney için sonuç elbette ki bir zafer. Buna rağmen Romney'in zaferi sadece 8 oyluk bir zafer! Kongre sonucunda Romney 30.015 oy alırken, Santorum da 30.007 oy elde etti. Dün yapılan seçimlerde önce Rick Santorum'un 5 oyla zafer elde ettiği sanılmıştı. Ama tüm sandıklar açılıp oylar sayıldığında kazananın Romney olduğu ortaya çıktı.

Iowa'daki yarışın iki galibi: Romney ve Santorum (sağda)
Ama yine de pek çok siyasi yorumcu ve danışman dün gecenin Santorum'un gecesi olduğunu düşünüyor. Çünkü dün geceye kadar kimse Santorum'a şans tanımıyordu.


Cumhuriyetçi Parti'de 30 yılı aşkın bir süre pek çok adayın kampanyasını yönetmiş olan saygın siyasi danışmanlarından, yakın dostumuz Ken Feltman'a göre, Santorum'un dün elde ettiği sonuç "perakende siyasetçiliğin" sonucu. Ama bu sonucun sürdülebilme dinamiği yok. Feltman, Santorum'un ne organizasyonunun, ne de insani ve finansal kaynaklarının yarışı sonuna kadar sürdürebilecek derinliğe sahip olduğunu düşünüyor. Feltman, Santorum'un Iowa'da elde ettiği sonucu New Hampshire ve South Carolina'da elde etmesinin muhtemelen mümkün olamayacağına inanıyor.

Peki bundan sonra neler beklenebilir? Öncelikle, TV'de yaptığı gaflarla kendi ayağına kurşun sıkan Rick Perry'nin sessiz sedasız yarıştan çekilip Teksas'a dönmesi beklenebilir. Ron Paul'ün Iowa performansını tekrarlamasının kendisini bitireceğini öngörülebilir. Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışın en tecrübeli isimlerden Newt Gingrich'in ise son zamanlardaki asık suratlı ve kızgın tarzını terketmesi halinde Mitt Romney'i yakalayıp yarışa heyecan getirmesini bekleyebiliriz. Aksi halde, Mitt Romney'in Cumhuriyetçi Parti içindeki yarışı gögüsleyebileceği beklenebilir. 

Hiç yorum yok: