Necati Özkan ve Seçim Zamanı

28 Nisan 2011 Perşembe

Siyasi Partilere Hazineden 9 Yılda 1 Milyar Dolar !

Son dokuz yılda, siyasi partilere yapılan hazine yardımları, katlanarak arttı. 2002 yılında partiler toplamda 81 Milyon Lira yardım yapılmışken bu yıl bu rakam 327 Milyon liraya fırladı.

2002- 2011 arası 9 yıllık dönemde partilere aktarılan rakam muazzam boyutta: Toplam 1.454.789 lira. Ödeme tarihlerdeki kurlara çevrildiğinde 1 Milyar Doları aşıyor.

Yardım Rekoru 684.657.000 Lira ile AKP’de

Hazine yardımında aslan payını 684.6 Milyon lira AKP almış. AKP’yi 340 Milyon lira ile CHP, 191 Milyon lira ile MHP takip ediyor.

AKP’nin rekoru sadece bu 9 yıllık dönemi değil, tüm Cumhuriyet dönemini kapsıyor. Devlerin resmi rakamlarından derlediğimiz Hazine yardımlarının yıllara ve partilere göre dağılımı şöyle (Bu rakama partilere göre tek tek dağılımını bulamadığımız için 2002 yılında yapılan 81 Milyon liralık yardımı özellikle eklemedik.) :


Siyasi Partilere Hazine Yardımı Neden Yapılıyor?

Siyasi partilere yapılan Hazine yardımı, partilerin üstlendiği toplumsal işlevleri etki altında kalmadan yerine getirmeleri ve demokrasinin kurumsallaşması amacıyla yapılıyor.

Bir diğer amaç, siyasi partilerin çıkar gruplarına karşı bağımsız olmalarını, ülke ve toplumun ortak çıkarlarını gözeterek yansız görev yapmalarının sağlanması.

Partilerin Hazine yardımı alabilmeleri için örgütlenmesini tamamlamış olmaları, seçimlere katılıp %10’un üstünde oy almaları ve meclise girmiş olmaları gerekiyor. Veya meclise girememiş olsalar bile % 7'den fazla geçerli oy almış olmaları gerekiyor.

Ancak pek çok yorumcuya göre Hazine yardımları, bir taraftan da partiler arasında kartelleşmeye neden oluyor. Çünkü Hazine yardımı alan siyasi partiler ile sadece üye aidatı gelirleri ve/veya bağış gelirleri ile toplumsal işlevlerini yerine getirmeye çalışan partiler nihayetinde aynı kulvarda yarışıyorlar. Ve parasız yapılamayan bir yarış olan siyaset eşit olmayan koşullardaki yarışa dönüşüyor.

Hazine yardımı, özellikle son yıllarda büyük partilerin gelirlerinin % 90’dan daha büyük bölümünü oluşturuyor. Ve sonuçta Hazine yardımı, adil koşullarda sürmesi gereken demokratik siyasi rekabetin, kökten büyük partiler lehine sonuçlanmasına neden oluyor.

Hiç yorum yok: